work on you, for you, Kosthold og psyke, kostholds endring
Helse,  Personlig

Når mat kontrollerer deg

Hvilken rolle har mat? Hvordan ble min psykiske helse påvirket av det jeg spiste og motsatt? Jeg har gjort endringer og det har jeg lyst å dele med deg.

Det året jeg fylte 16, startet mitt dårlige forhold til mat.

Jeg gikk fra å være en aktiv jente til å bli den som alltid satt på i bilen til venner eller kjærester, og vi var støtt og stadig innom bensinstasjoner for å spise ferdigpizza, snop eller annen junk. Jeg ble en lat ungdom.

Da jeg bare var 19 år, ble jeg mor for første gang. Og selv om jeg ikke gikk veldig mye opp i vekt, fikk jeg klar beskjed fra min daværende kjæreste om at jeg var blitt feit, at jeg måtte gjøre noe med det. Siden den gang har de ordene vært med meg.

Jeg begynte å trene og slanke meg. Jeg gikk ned over 10 kg og følte meg fantastisk.
Problemet var bare at selv om jeg gikk ned i vekt og klarte holde meg der i et par år, følte jeg hele tiden på frykten for å sprekke og at jeg da skulle ødelegge alt.
Tankene om sukker var konstante og jeg var bitter for at jeg ikke kunne «kose meg» med god mat lenger. Jeg spiste bare knekkebrød og drakk altfor mye kaffe, et heller næringsfattig kosthold. Hver dag var en kamp.

Kropp og sinn henger jo godt sammen, og da jeg kom i en vanskelig livssituasjon så gikk det ikke lang tid før vekten begynte å stige igjen. Jeg lå på sofaen hver kveld i fosterstilling og alt jeg ønsket var trøst.

Og trøst fikk jeg.. av sukkeret. Det er lett tilgjengelig og du kan alltids kjøpe deg en stor pose med smågodt.
Sukkeret dømmer deg ikke, og det sier aldri nei.

Men problemene kommer etterpå.

Den dårlige samvittigheten kommer snikende.
«Hvorfor spiste jeg alt det? Hvorfor drar jeg ikke ut og møter venner i stedet? Jeg burde heller tatt meg en tur på trening. Hvorfor er jeg så svak?»

Du føler deg som dritt og dørstokkmila blir bare lengre og lengre. Fysiske plager blir psykiske plager og omvendt. Magevondt, oppblåst, klærne passer ikke lenger, og du føler deg som en søppelbøtte fordi du tillater deg å proppe kroppen full av noe som du vet ikke er bra for deg.

Og sirkelen er i gang. Den vonde sirkelen…

Slik har jeg holdt på i snart 20 år. Opp og ned i vekt og psyken som følger med. Vonde tanker og vanskelige opplevelser fra fortiden forsterkes og jeg bedriver en form for selvskading mentalt eller finner trøst i dårlig mat. Det ene trigger det andre.

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sagt til meg selv, når jeg har begge hendene godt nedi godteposen.
«Christina… nå må du ta deg sammen.
Du fortjener jo bedre enn dette, sånn egentlig.»

Så hvorfor er det slik at vi tillater oss å gjøre slikt mot oss selv?

Jeg vet jo at jeg har det bedre både fysisk og psykisk visst jeg respekterer kroppen min nok til å gi den det den trenger istedenfor å forsøpler den.

Så når jeg til slutt ble syk, følte jeg at jeg var nødt til å gjøre endringer. Jeg kunne ikke fortsette å behandle kroppen min slik som jeg gjorde. Jeg hadde lite energi og kroppen ble bare svakere og svakere.

Men det tok meg faktisk to år til etter stilt diagnose at jeg klarte å ta det skikkelig på alvor. Etter en kur med cellegift ble alvoret så stort at jeg kunne ikke overse det lengre. Jeg husker godt hvor jeg lå når jeg lagde den avtalen med meg selv, jeg måtte gjøre en endring.

Så nå er jeg her.

En god måned inn i nytt kosthold og endring av tankemønster. Jeg blir litt rørt av å tenke på det og det kjennes utrolig godt å ha gjort dette for meg selv. Kroppen min begynner å vise sin takknemlighet.

Ja, selvfølgelig har jeg fortsatt dårlige dager og betennelsen i kroppen er fortsatt veldig aktiv, men jeg har troen på at dette er det eneste rette.
Jeg har bestemt meg! Jeg gjør dette for meg.


Fordi jeg fortjener det og fordi kroppen min fortjener det.

Og visst du også har det slik, ikke la det går så langt som jeg gjorde. Lytt til kroppen din. Den er det viktigste du har.

Min vei mot et bedre kosthold og en bedre hverdag startet her.

-Christina

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *