Helse,  Kosthold

Oppdatering. 4 uker med nytt kosthold.

Hva gjør et kosthold uten melk, gluten, sukker og egg med kroppen? Vil jeg merke bedring på min autoimmune sykdom i tillegg til andre helsefordeler?

For 4 uker siden valgte jeg å endre kostholdet mitt etter anbefaling fra indremedisiner og legespesialist Erik Hexeberg i forbindelse med min autoimmune sykdom, ulcerøs kolitt.

Jeg tok også blod og urinprøver som jeg venter svar på. Men etter å ha endret kostholdet vesentlig, har resultatet vært tydelig merkbart. Og det før prøveresultatene.

Jeg har som tidligere nevnt kuttet ut melk, gluten, egg og sukker.

Sukker:

 • Jeg får nok i meg sukker i små mengder.
  Det er nesten umulig å unngå, da det er i så mange matvarer. Men jeg har fokus på å spise rene matvarer uten tilsatt sukker.
  Jeg har lyst til å «leve litt» også, så jeg stresser ikke for mye med det.

Gluten:

 • Jeg har prøvd et par forskjellige typer mel uten gluten og synes de fungerer fint som erstatning for hvetemel. Jeg bruker også mye nøtter, kjerner og frø i knekkebrød og brødmat.
  Jeg får nok i meg litt gluten fordi jeg erstatter melk, rømme og fløte med produkter basert på havre og de inneholder litt gluten, men det er så lite at det fungerer fint.

Melk og egg:

 • Det har jeg kuttet helt ut.
  For melk har jeg funnet noen gode plantebaserte alternativer som fungerer fint.
  Når det kommer til egg så prøver og feiler jeg litt. Det har ikke vært like lett å erstatte, men det kommer seg.

Jeg skal også holde meg til ca. 100 gram karbohydrater pr. dag.
Jeg prøver å begrense inntaket, men jeg teller ikke så der har jeg ikke vært så streng.

Så hvordan har denne kostholdsendringen påvirket meg?

 • Først og fremst vil jeg si at jeg har mye mindre luftsmerter.
  Det er fantastisk! Det å ha luftsmerter daglig til å nesten ikke kjenne på det lenger er veldig godt. Det er jeg veldig takknemlig for.
 • Når det er sagt så er betennelsen fortsatt veldig aktiv, og smertene forbundet med den er ikke vekke. Men det tror ikke jeg kan forvente det på dette tidspunktet heller.
 • Jeg føler at jeg har litt flere gode dager med tanke på utmattelsen. Jeg har litt mer energi. Noen dager er fortsatt veldig tunge, men jeg har også gode dager nå som jeg føler at jeg kommer meg greit gjennom uten for mange pauser.
 • Jeg har litt mindre leddsmerter enn før. Før hadde jeg de daglig, men nå kan jeg gå en dag eller to uten å kjenne på det.
 • Jeg føler meg også litt mer positiv. Men det kan også ha med været å gjøre. Det har vært noen veldig fine dager her på Vestlandet nå. Både med sol og varme. Og det hjelper jo veldig på.
 • Selv om det ikke er viktig, kan det også nevnes at jeg også har gått ned 3 kg.
  Og med tanken på at jeg har kost meg med god mat og dessert nesten hver dag, er det slett ikke verst.

Alt i alt er jeg så langt veldig fornøyd.

Både med endringene jeg kjenner på kroppen, og også mestringsfølelsen av å klare å holde på et sunt kosthold. Jeg vet jo at jeg gjør noe bra for kroppen min nå og det gir meg en god følelse.

Jeg tenkte at jeg etter hvert skal lage et innlegg med anbefalinger av produkter som fungerer fint for meg. Noen av de er brukt her.
Ha en fortsatt fin Fredag!

-Christina

2 Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *